Fortis financierde misdaden corrupte legerleider

Alles in verband met actuele en minder actuele zaken
Legendary Member
Berichten: 2411
Lid geworden op: 12 nov 2005, 20:45

Fortis financierde misdaden corrupte legerleider

Bericht door Nostalgie90 »

"Fortis financierde misdaden corrupte legerleider"
Fortis is mede schuldig aan misdaden begaan door Charles Taylor. De Nederlands/Belgische bank zou de omstreden Liberiaanse legerleider gedeeltelijk hebben gefinancierd, zo heeft de Nederlandse krant Het Financieele Dagblad gemeld op gezag van een rapport. Global Witness beschuldigt een aantal grote Westerse banken, waaronder Fortis, van het financieren van corruptie en uitbuiting.

Citibank
Door deze omstreden geldstromen zouden met name derde wereldlanden belet worden zelfstandig en schuldenvrij te opereren. In het geval van Fortis zou de bank-verzekeraar ervoor hebben gezorgd dat Taylors aanhangers, ten tijde van zijn regime in Liberia, toegang hadden tot het globale bankensysteem. Ook Citibank, tot voor kort 's werelds grootste bank, deed zaken met de legerleider, die zich voor het Sierra Leonetribunaal in Den Haag moet verantwoorden.

Citibank hield niet direct een rekening aan voor Taylor, maar was een correspondentiebank van de twee belangrijkste Liberiaanse banken die zowel de aanhoudende burgeroorlog, als rebellen in het aangrenzende land Sierra Leone financierden. Een correspondentiebank onderhoudt een rekening voor een buitenlandse bank, zodat deze ook toegang heeft tot de faciliteiten in het land waar deze zelf niet actief is.

Oorlogen
Correspondentierelaties binnen de bankenwereld zijn volstrekt legaal. Maar in dit geval kreeg Taylor ruimschoots de mogelijkheid om met opbrengsten van de houthandel in Liberia de oorlogen te financieren en zichzelf te verrijken, met medeweten van de Amerikaanse bank, aldus de krant.

De handelaren die via Fortis handelden, maakten deel uit van de Oriental Timber Company (OTC) van Guus Kouwenhoven. De VN plaatste de Nederlandse ondernemer in juni 2001 op een zwarte lijst, maar Kouwenhoven werd vrijgesproken door de Nederlandse justitie. De zakenman werd beschuldigd van oorlogsmisdaden en wapensmokkel.

Besmet geld
Ook volgens de krant ontving Fortis tot november 2001 inkomsten van dubieuze handelaren in tropisch hardhout uit Liberia. Zij maakten vanuit verschillende landen geld over naar een rekening van Fortis in Singapore. Volgens Global Witness is het de bank aan te rekenen dat zij besmet geld aannam, geld waarmee tegelijkertijd betalingen werden gedaan die de gevechtshaarden wisten aan te wakkeren. Fortis weigert op de beschuldigingen van Global Witness te reageren en geeft de namen van rekeninghouders niet prijs. (belga/gb)
12/03/09 10u00
Ach de handel met China zal ook wel moderne slavernij teweegbrengen!
Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten